Nationale Herdenking in Kwintsheul

Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20:00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil.

Zodra het programma bekend is, wordt dat op deze site gepubliceerd.

Ooit en Nooit

Hoe voelt dat, die dreiging op tv
Gaf het je ooit slapeloze nachten
Of keek je weg om de spanning te verzachten
Tenslotte is daar de oorlog en doen we hier niet mee


Maar is jouw bestaan ooit verboden geweest
Geen andere vrijheid om na te denken
Dan te doen en te dansen op bezetter’s wenken
Die zelfs wilden weten welke boeken je leest


Hebben ze ooit je deur ingetrapt
En is jouw geliefde toen meegenomen
Is die daarna ook weer thuisgekomen
Of heb je zijn bestaan uiteindelijk geschrapt


Is jouw zoon ooit naar het front gestuurd
Kreeg je vanuit daar niet eerder een bericht
Dan de brief dat hij in ere was gezwicht
Voor een regen aan kogels die werden afgevuurd


Zag jij ooit die vodden, tot op de draad versleten
Sjokkende mensen en holle kinderogen
Schrikkeldraad. Kampbewakers. Zonder mededogen
Waren er ooit dagen waarin jij niet had te vreten


Rillingen over heel mijn lijf, elke keer weer
Laarzen, een helm, een bevel achter je rug
IJskoude taal vanaf de wachtpost bij de brug
Ooit was het zo…. Maar zo, moet het nooit meer

 

Dit gedicht is voorgedragen door een oud Heulenaar tijdens de Nationale Herdenking 2023

Opdat wij niet vergeten

Vandaag tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij iedereen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en tijdens vredesmissies.

Waarom nog? Het is al 78 jaar geleden. Ik zeg u: hij die het verleden niet kent en begrijpt, voelt niet het heden en  weet niet wat te verwachten.

Het is niet alleen die oorlog, maar de manier waarop deze de wereld is over gegaan. Mensen werden tegen elkaar opgezet hetgeen vele miljoenen levens heeft gekost. Ook nu zien we bewegingen die mensen onzeker maakt, uit elkaar drijft, zelfs tegen elkaar opzet. Wij noemen dat polarisatie en we zien dit overal in de wereld.

Daarom blijven we op 4 mei herdenken en op 5 mei blijven we vieren, vieren dat we in vrijheid leven. Laten we dit niet vergeten. We staan stil bij hoe moeilijk het toen was en hoe dankbaar we mogen zijn dat we nu in vrijheid leven.

Ik kan zeggen dat ik van na de oorlog ben en dat wil ook graag zo houden en ik wil dat mijn kinderen en kleinkinderen in die zelfde vrijheid kunnen blijven leven zoals ik heb mogen doen.

Voor onze jeugd, is het van belang dat zij waarden en normen meekrijgen. Dat zij weten wat polarisatie en tolerantie inhoudt. En wat er kan gebeuren als verdraagzaamheid slechts woorden zijn. Soms wordt er gezegd, dat woorden er niet toe doen. Maar woorden doen er wel toe. Zij kunnen kwetsend zijn en zorgen voor verdeeldheid. Maar de juiste woorden zorgen voor verbinding, warmte en tederheid. Voor begrip.

Aandacht blijven geven aan onze democratie en het behoud ervan is dus belangrijk. En dat kunnen we doen op school en thuis door te praten over de basisprincipes van de democratie en waarom dit zo belangrijk is. We moeten het besef doorgeven wat vrijheid is en hoeveel mensen daarvoor het leven hebben gelaten. Daarom is het belangrijk om op 4 mei te herdenken, opdat wij niet vergeten.

 

Toespraak voorgedragen op 4 mei 2023 door S. Noordermeer.